Eerlijk zijn

Een reis naar zelfrealisatie en connectie met je innerlijke essentie is geen korte trip. Het is geen cursus die je zomaar even volgt. Deze reis vraagt tijd, energie en vooral moed. Een sleutelfactor op deze reis is "EERLIJKHEID", met name eerlijkheid tegenover jezelf. Als je jezelf voor de gek houdt, kom je vaak in je eigen valkuilen terecht. Veel van ons hebben een ego gecreëerd, gebaseerd op rationeel denken, en veranderen dit is geen eenvoudige taak.Gedurende deze reis, kan je geest je trachten te overtuigen dat er geen verandering nodig is. Maar dit zijn in werkelijkheid enkel angsten, soms gestoeld op oude pijn en trauma's. Deze trauma's kunnen hebben geleid tot een meer rationele benadering van het leven als een soort schild. Toch is het nu tijd om deze schilden af te leggen.Hoewel het pad mogelijk angstaanjagend lijkt, zorgt het universum ervoor dat je niet overweldigd wordt. Als je echt betrokken raakt bij dit proces, zal je de ervaringen krijgen die je aankan. Angst voor overweldigende pijn of verdriet is dus ongegrond.Maar ondanks deze bescherming, is waakzaamheid essentieel. Het oude patroon kan snel weer de kop opsteken, soms zelfs ongemerkt. Uitvluchten en excuses zijn er volop: te druk zijn, anderen eerst helpen, twijfelen aan je pad of simpelweg uitstelgedrag vertonen. Daarom is onze centrale boodschap: blijf altijd EERLIJK tegen jezelf.

Spiritualiteit en Zelfontdekking

Spiritualiteit is als een zoektocht in een donkere kamer. Je voelt en zoekt zonder echt te weten waar je naartoe gaat, totdat je een straaltje licht ziet dat je de weg wijst. Deze reis naar het licht zit vol obstakels en zelfreflectie. Maar het eindpunt is een realisatie dat het licht er altijd al was; je hoeft alleen maar de deur van je hart te openen.Onze interacties met anderen zijn een reflectie van onszelf. Wanneer je in het licht staat, wil je niets liever dan anderen helpen hetzelfde te vinden, zelfs als ze je niet begrijpen of je belachelijk maken.

Het Verhaal van het Lichtje

Een lichtje, gedreven door nieuwsgierigheid, doofde ooit zijn eigen vlam en vergat dat hij licht was. In de duisternis die hij zelf creëerde, voelde hij zich verloren. Maar uiteindelijk herinnerde hij zich zijn ware aard en liet hij zijn licht weer schijnen. De les? Zelfs als we ons verloren voelen in de duisternis, zijn we altijd licht, en het is slechts een kwestie van herinneren en herontdekken.

Goede Boeken om te lezen

Wees eerlijk naar jezelf | Keith Ablow
Dr. Keith Ablow laat zien dat pijnlijke herinneringen en ervaringen uit het verleden een negatieve invloed op ons leven hebben. Net als vele anderen zul je wellicht geneigd zijn om die vervelende kwesties te ontkennen en weg te stoppen, terwijl ze je wel in de weg zitten. Met tips en duidelijke oefeningen biedt Dr. Ablow je een strategie om pijnlijke ervaringen niet langer te ontkennen, maar onder ogen te zien en eerlijk naar jezelf te zijn. Op die manier kun je er juist kracht uithalen voor de toekomst.

Houd ermee op! | Raimond Honig
In ‘Houd ermee op! Over eerlijk communiceren met jezelf en anderen’, gaat auteur Raimond Honig samen met jou op zoek naar de vele levensvragen die we allemaal hebben. Hij hoopt je hiermee op een gestructureerde manier inzicht te geven in de wijze waarop ook jij jouw vraagstukken bij de hand kunt nemen en je jouw leven zoals jij dat wenst, zonder dat je dat laat doen door en doet voor anderen in plaats van voor jezelf. En natuurlijk doe je dat met anderen, maar wel op een manier die jou bevalt en waar jij en jouw omgeving zich prettig bij voelen. Raimond zal trachten door te breken in vastgeroeste gewoontes, overtuigende aannamens en te confronteren wanneer je sjoemelt of niet eerlijk met jouw waarheid omgaat. Loop door de open deuren, gebruik de spiegel als hij je wordt voorgehouden en sta open voor de suggesties die het leven je biedt. Anders kunt je het net zo goed laten zoals het is en het boek dat je nu in je hand hebt dichtslaan en wegleggen. De keuze is aan jou, zoals altijd in het leven.

Niet meer dan eerlijk | Jaap van der Windt
Hoe is het mogelijk dat er zoveel mensen in armoede leven, terwijl er zoveel rijke christenen zijn? Wat wil God dat wij doen met ons geld? Wat staat hierover in de Bijbel? Hoe kunnen we deze richtlijnen praktisch invullen? Jaap van der Windt schrijft een bewogen en realistisch pleidooi voor een bewuste levensstijl. Hij wil mensen inspireren eerlijk te zijn tegenover God, zichzelf en de medemens. Niet meer dan eerlijk bevat onder andere een dagboek voor vier weken, waarin gezocht wordt naar de wil van God. Daarnaast voert de auteur een pleidooi voor een aandachtig leven en geeft hij praktische adviezen over hoe we ‘kiezen en delen’ in de praktijk kunnen brengen, als persoon of gezin, maar ook als gemeente.