Boosheid

Energie stroomt door elk mens. Emoties zoals angst, blijdschap, boosheid of verdriet beïnvloeden deze stroom. Wellicht voel je soms hoe je lichamelijke energie verandert afhankelijk van je gevoelens. Intense boosheid laat je energie bijvoorbeeld wilder stromen, en je verlangt om deze energie te ontladen. Je kunt kiezen om deze boosheid te tonen of op te slaan. Maar emoties verdwijnen niet simpelweg als je ze onderdrukt; het is alsof je ze opbergt.

Denk aan een kast met vele lades (chakra's). Elke keer dat je boosheid opkropt, plaats je deze in een van de lades. Als je dit blijft doen, komt er een moment dat het te veel wordt, vergelijkbaar met een overstromende emmer.

Het is essentieel om je emoties constructief te verwerken. Je kunt je boosheid direct uiten, of het later thuis ventileren, bijvoorbeeld door tegen een kussen te slaan. Dit kan aanvankelijk vreemd lijken, maar het kan zeer bevrijdend werken. Door dit regelmatig te doen, zal je de positieve impact op je energieniveau opmerken.

Maar als slaan niks voor jou is, probeer dan gewoon te praten. Of dit nu tegen een kussen is, door het hard uit te schreeuwen, of door een gesprek aan te gaan met de persoon die de emotie heeft veroorzaakt. Door je emoties op tijd te uiten, kun je veel conflicten en spanningen vermijden.

Uit eigen ervaring weet ik dat het opkroppen van boosheid en frustraties kan leiden tot een gevoel van lusteloosheid en zelfs depressie. Het is essentieel om te leren deze emoties op een gezonde manier te ontladen.

Tot slot, vergeet niet dat communicatie de sleutel is. Wat voor jou logisch is, kan voor een ander dat niet zijn. Door open en eerlijk te communiceren over wat je denkt en voelt, kun je veel misverstanden en opgebouwde spanningen voorkomen.

Levensrichtlijnen:
Bij je geboorte ontving je geen handleiding voor het leven, maar hopelijk bieden deze inzichten enige verduidelijking.
Je hebt een lichaam gekregen; houd ervan of verafschuw het, het is het enige lichaam dat je hebt.
Het leven biedt je voortdurende lessen; beschouw het als een voltijdse cursus genaamd "Leven op Aarde".


Boeken Tip!

Innerlijk vuur van Hanh & Thich Nhat Hanh
Boos van Riekje Boswijk-Hummel
Meer zelfcontrole, minder boos Actieboek