Wie is ik

In de complexiteit van het menselijk wezen schuilt een diversiteit aan "ikken" of subpersoonlijkheden. Afhankelijk van de situatie en het moment kunnen we verschillende aspecten van onszelf naar voren laten komen, wat ons gedrag en onze beslissingen beïnvloedt.

Een wisselend zelfbeeld
Stel, je komt een oude vriend tegen. Tijdens het gesprek beloof je plechtig om elkaar te bellen voor een reünie, maar je maakt nooit de daadwerkelijke afspraak. In dit scenario heeft één "ik" een belofte gedaan, maar een ander "ik" heeft het verhinderd deze na te komen. Dit illustreert de voortdurende innerlijke verschuivingen en de veranderlijkheid van ons "zelf".

Het verkennen van de "ikken"
Om de verscheidenheid van onze "ikken" te begrijpen en te accepteren, is het belangrijk om:Te accepteren dat we meerdere "ikken" hebben.
Te realiseren dat deze "ikken" vaak automatisch reageren.
Hun verschillende vermommingen en eigenschappen te herkennen.

Enkele van de meest voorkomende "ikken" zijn:
De Leider: Krachtig, assertief en op zoek naar waardering.
Het Gevoelsmens: Emotioneel, verzorgend en betrokken.
De Vlotte Prater: Communicatief, nieuwsgierig en welbespraakt.
De Logisch Denker: Analytisch, detailgericht en kritisch.
De Strijdlustige: Ondernemend, spontaan en vol initiatief.... 
en nog vele anderen. Het is mogelijk dat verschillende "ikken" samenwerken, waardoor hun eigenschappen samensmelten.

Waarom herkennen en begrijpen?
Door onze "ikken" te herkennen, krijgen we inzicht in onze motieven en gedragingen. Vaak is de drijfveer achter deze rollen het zoeken naar macht of bevestiging. Deze zoektocht komt vaak voort uit een diepgewortelde behoefte, zoals de wens om niet gekwetst te worden of om aandacht te krijgen.Het ultieme doel is niet om deze "ikken" te verwerpen, maar om ze te begrijpen en te integreren met ons ware zelf. Door te werken aan onze innerlijke pijnpunten en te streven naar authenticiteit, kunnen we een harmonieuzer en vervulder leven leiden.

Goede boeken om te lezen:

Het zelf wordt zich bewust | Antonio Damasio 
We vinden bewustzijn vanzelfsprekend omdat het zo beschikbaar is, zo gemakkelijk te gebruiken, zo stijlvol in zijn dagelijkse verschijnen en verdwijnen, en toch staan we, wanneer we erover nadenken, voor een raadsel. Waar is het bewustzijn van gemaakt? Het is geest met een extra vermogen, als je het mij vraagt, aangezien we niet bewust kunnen zijn zonder een geest waarvan we ons bewust zijn. Maar waar is geest van gemaakt? Komt geest uit de lucht vallen of komt hij uit het lichaam? Slimme mensen zeggen dat hij uit de hersenen komt, dat hij hersenen is, maar dat is geen bevredigend antwoord. Hoe worden hersenen geest?’ – Antonio DamasioEen van ‘s werelds belangrijkste neurowetenschappers buigt zich over een onderwerp dat neurologen, psychologen, gedragswetenschappers en filosofen sinds mensenheugenis bezighoudt: het ontstaan en de aard van het menselijk bewustzijn. Op basis van zijn meest recente wetenschappelijke onderzoek voert Antonio Damasio een vernieuwende visie op de ontwikkeling en de functie van ons bewustzijn aan.Rekende hij in eerdere boeken af met de gevestigde opvatting dat het menselijk bewustzijn losstaat van het lichaam, nu presenteert Damasio nieuw wetenschappelijk bewijs voor zijn stelling dat het bewustzijn in wezen een biologisch proces in de hersenen is, en verklaart hij de wijze waarop dat proces zich voltrekt. Het evolutionaire perspectief dat hij introduceert, leidt tot een radicale en fundamentele omslag in het denken over ons bewustzijn.

Gedachten worden DINGEN | D. Rutherford

Nieuwe werkelijkheden worden gestart in de ziel en komen tot ons als inspiratie, intuïtie, dromen... Ons ego daarentegen heeft als taak om wat wij nu als realiteit zien in stand te houden. Hoe kunnen we die twee krachten - de bron van het nieuwe en de verdediger van het bestaande - laten samenwerken voor een rijk en vol leven op aarde, hier en nu, met als bonus steeds hogere niveaus van bewustzijn, zelfkennis en zingeving? Zelden heeft iemand zo duidelijk in kaart gebracht hoe je het ego tot dienaar kunt maken van de creatieve ziel, onze diepere identiteit, als Darel Rutherford in dit boek. Zolang het ego als 'heerser' in de bestuurdersstoel zit, kennen we angst en beperking en zijn we vooral bezig te overleven. Staat de ziel echter aan het roer, dan kunnen we het ego inzetten als dienend instrument en zo de hemel op aarde helpen bouwen. Elke keer wanneer we een weerstand overwinnen, voelen we meer en dieper welke Kracht in ons leeft en wie wij in wezen zijn.