Energie

Ken jij ze? Mensen waar je “zoooo moe” van word? Die zoveel aandacht van je vragen door bijvoorbeeld hun klaagzang en hun zelfmedelijden? Dat soort mensen noem ik “energievreters”. Ze zuigen je letterlijk de energie onder je voeten vandaan.

En natuurlijk blijf je maar luisteren en energie steken in zo’n persoon. Want hij of zij heeft het zo moeilijk. NIET DOEN! Als je moe wordt van mensen, zijn ze namelijk niet te helpen! Klinkt hard, maar zo is het echt. Want waarom word jij zo moe? Ze halen al jouw “vitale” energie bij je weg, met als gevolg dat jij je moe voelt, en zij na afloop zich fit en lekker. Ze dumpen al hun problemen bij jouw, en stelen jou energie. Net zo lang tot ze jouw energie hebben verbruikt en begint het hele circus weer van voor af aan.

Je helpt die mensen veel meer door ze juist geen aandacht en energie te geven. Dat is moeilijk, want je moet ze “NEE” verkopen. En dat is de enige manier om je eigen energie te behouden en hun de ogen te openen. Tenzij ze weer een ander slachtoffer vinden natuurlijk.

Nu hoor je mij niet zeggen dat je je medemens niet mag helpen, want er zijn genoeg mensen waarvan je niet moe wordt. Die mensen zijn er dan ook niet op uit om “beter” van je te worden. Die nemen je advies aan en doen er daadwerkelijk iets mee. Op die manier krijg je een wisselwerking van energie. Je krijgt dan ook energie terug. In feite gaat het hier om liefde voor elkaar. Want zuivere energie is niets anders dan liefde.

Mensen kunnen dus energie aan elkaar geven, maar eigenlijk werkt het zo met alle levende dingen. De laatste tijd hoor je steeds vaker mensen wat lacherig doen over “bomen knuffelen”. Maar als je het eens durft te doen en je voor zo’n boom openstelt zul je merken dat er iets moois met je gebeurt. Van top tot teen zul je kleine energiestroompjes door lichaam voelen. Het is een soort van “onderstroom staan”-gevoel maar dan op een prettige manier. En door het prettige gevoel dat die boom je geeft, ontstaat ook hier die wisselwerking en zul je energie (liefde) aan die boom terug geven.

Maar hoe stel je je dan open voor die energie (liefde)? Kijk naar die boom, zie hoe mooi het geschapen is, zie eigenlijk hoe mooi de natuur in elkaar zit. Besef dat jullie elkaar nodig hebben, zonder bomen immers geen zuurstof en zonder de mensen en dieren geen stikstof. Wees die boom dankbaar voor je zuurstof, creëer een gevoel van liefde voor die boom. En de rest volgt dan vanzelf. En het werkt net zo bij andere levende dingen zoals bloemen, dieren, stenen, de zon enz. Alles wat 1 of meerdere van de vier elementen (water, vuur, licht en lucht) nodig heeft valt onder dit leven. En ik wil er nog een 5de element toevoegen: liefde.

Genezing door energie

Als je het goed bekijkt draait eigenlijk alles om energie. Door op de juiste manier om te gaan met energie kun je jezelf maar ook andere een stuk genezing geven. Misschien heb je wel eens ooit van de termen magnetiseren en reiki gehoord. Je legt je handen dan bij jezelf of bij andere op verschillende punten van jouw of zijn/haar lichaam. Iedereen magnetiseert wel eens onderbewust. En ik denk dat moeders dat het sterkst doen. Als een kind zichzelf zeer doet, reageert de moeder vaak instinctief door een kusje te geven of haar hand te leggen op de wond. Dat is een vorm van magnetiseren. Ook is een aai over je bol of een schouderklopje zo’n voorbeeld. Het zijn allemaal vormen van energie (liefde) overbrengen.

Dus het is mogelijk mensen een stukje genezing te geven door ze jouw energie te geven. Maar dat werkt vaak maar bij kleine dingetjes. Bij zware pijnen en diep gewortelde beschadigingen kun je vaak pas verlichting aanbieden als je je kruinchakra hebt opengezet en de energie van de kosmos (goddelijke) door je heen laat stromen. Voordat je dat doet, aard je dan eerst heel goed door wortels uit je voeten te laten groeien.

Denk nu niet dat je het ei van Columbus hebt gevonden en dat je kunt optreden als een of andere Jomanda. Want al wil jij nog zo graag iemand genezen, jij bent niet degene die dat beslist! Je bent slechts een instrument. Het hogere bepaalt of iemand verlichting van de pijn of zelfs genezing mag ontvangen. (hier kom ik in een volgend hoofdstuk op terug)

Naarmate je steeds beter naar je eigen kern toe groeit, zul je ook steeds beter “voelen” welke mensen je wel en geen hulp mag bieden. Ook zullen je handen dan geleid worden naar de plekken die je dan energie mag geven. Als je het goed doet, voel je ook werkelijk energie uit je handen stromen. Ook kun je merken dat je handen juist heel warm of anders heel erg koud worden. Dat heeft te maken met wat die persoon op dat moment nodig heeft. Ga je het dan niet afvragen maar laat het gewoon gebeuren. Ga ook niet denken “ik hoop dat het werkt” of iets dergelijks. Want het is niet aan jou! Probeer je gedachten zoveel mogelijk leeg te maken, zodat je geleidegidsen je kunnen helpen je handen en bewegingen te sturen.

Ik blijf expres heel erg vaag hoe je je handen moet gebruiken. Luister maar naar je gevoel, want er zijn verschillende technieken. En ik heb zo ook niet geleerd uit boeken. We door te observeren bij anderen en te luisteren naar mijn gevoel.

Nadat je iemand hebt behandeld, blijf dan nederig, bedank het hogere dat je als instrument hebt mogen fungeren en probeer het meteen los te laten. Blijf jezelf niet afvragen of het heeft geholpen, want ook dan probeer je eigenlijk iets af te dwingen waar jij niets over te zeggen hebt. Geef ook duidelijk aan aan de ander dat als het mocht helpen, dat jij dat niet hebt gedaan, maar een hogere macht. Betrek het niet op jezelf, want dan zal het zeker niet werken! Je mag niet met hun eer strijken! Want dan gaat weer die ego ertussen staan, en dat is wat we juist aan het afleren zijn.

Na elke behandeling is het raadzaam even een paar keer je handen af te slaan. Het kan namelijk zijn dat je nog energie van de ander bij je hebt wat misschien niet goed is. Ook kun je vragen aan je geleidegidsen en/of het hogere of ze al de energie bij je weg willen halen wat niet bij jouw hoort.

Net zoals je die ander kan helpen, kun je het ook bij jezelf doen. Het komt dan eigenlijk precies op hetzelfde neer.

Goede boeken om te lezen:

Energievreters | Ingalill Roos
Ken jij iemand die nooit naar je luistert? Iemand die je kleineert, bij wie je je ongemakkelijk voelt of van wie je steeds ontzettend moe wordt? Dat zou best eens een energievreter kunnen zijn. Ingalill Roos beschrijft in dit boek het gedrag van deze ‘vampiers’ en hoe hun acties anderen beïnvloeden. Ze leert je energievreters in je eigen omgeving te herkennen en laat zien op welke manier je paal en perk kunt stellen aan hun gedrag. Zodat je energie overhoudt voor leuke mensen!

Meester van de wind | Henk Helsper
Op eenvoudig wijze legt de schrijver uit wat de essentie van Qi Gong is. Hij gebruikt daarbij onderhoudende verhalen en prachtig beeldmateriaal. Verder laat hij zien hoe je een energiediagnose van jezelf kunt maken om te ontdekken waar je evenwicht verstoort is. Vanuit deze diagnose wordt een van de Yuan Qi Gong oefeningen ingezet om je evenwicht weer te herstellen. Daarbij neem je je eigen kern als kracht en als uitgangspunt. Zo wordt je meester over je energie.

Activeer je energielichaam | Kenneth Smith
Al meer dan 5000 jaar geleden werkten de Tolteekse sjamanen met het energielichaam. Ze zagen het als een waarnemingsorgaan en als een objectief aanwezige, anatomische structuur van de mens. In Activeer je energielichaam laat Kenneth Smith op basis van zijn gedegen kennis van de Tolteekse traditie zien welke mogelijkheden er in het energielichaam schuilen en hoe we er bewustzijn en vorm aan kunnen geven. De bevindingen uit de bio-energetica, die het stromen en de uitwisseling van lichaamsenergie bestudeert, laten volgens Smith zien dat bewust gewaarzijn niet alleen de werkelijkheid creeert maar ook het functioneren van het energielichaam verbetert. Hij geeft strategieen aan om beter met ons energielichaam om te gaan, zowel op lichamelijjk als op spiritueel niveau, waardoor we een rijker en completer leven zullen krijgen.

Een oproep van de grootmoeders | Sharon McErlane
De Grote Raad van Grootmoeders is naar de aarde gekomen om de energieen van yin en yang te herstellen. De aarde is te lang gedomineerd door yang, het principe van de mannelijke energie, waardoor yin, het principe van de vrouwelijke energie, ontoereikend en zwak is geworden. Vrouwen zijn de natuurlijke reservoirs voor yin voor deze planeet, zeggen de Grootmoeders. Het is nu de tijd en vrouwen moeten de leiding nemen. De energieen op aarde zijn aan het verschuiven en yin en yang komen opnieuw in balans. Om de aarde stabiel te houden in deze tijden van verandering geven de Grootmoeders ons het Net van Licht. Zij vragen ons om met dit Net van Licht te werken en het verder te versterken. Het eerste boek van Sharon McErlane, “De Grootmoeders spreken”, vertelt hoe de Grootmoeders contact met haar legden, waarom ze naar de aarde zijn gekomen en hoe wij hun werk kunnen ondersteunen. De lessen van de Grootmoeders in dit boek helpen ons om hun boodschap te leven en leren ons te werken met het Net van Licht.

Spiritualiteit en energie | Peter Kampschuur & Ad van Beckhoven

Gezondheid en spiritualiteit hebben alles te maken met energie. In ons bekken bevindt zich een bron van sterk geconcentreerde kracht, in India ‘Kundalini’ genoemd. Op de juiste wijze circulerend draagt zij bij aan bewust- en heelwording. Maar dezelfde energie kan ook ernstige psychische en lichamelijke ontregelingen teweegbrengen. De achtergrond ligt vaak in een ongeluk(je), zoals een val op het staartbeen. Of in heftige emoties, een psychotrauma of uitputting. Maar ook een onjuiste beoefening van yoga, meditatie of andere vormen van ‘bewustzijnstraining’ kan tot grillige kundalini-problemen leiden. Dit boek bevat 15 persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen, onder wie de auteurs zelf. Over raadselachtige kwalen waarvoor vaak geen organische oorzaak is te vinden, tot en met psychiatrische stoornissen. Maar ook over ‘paranormale’ en spirituele ervaringen waardoor je onnodig van slag kunt raken. De auteurs geven nuttige hints om je energieproces in harmonie te brengen, gebaseerd op ruime praktijkervaring en kennis van de ‘regelen der kunst’. Bovenal biedt het boek een voor velen nieuw perspectief op spiritualiteit met beide benen op de grond: een heldere visie op energie, genezing en creatieve zelfverwerkelijking.

Helen met de Energie van Lichtbanen | T. Thali
Lichtbanen kun je vergelijken met 'energiekanalen' die door ons lichaam lopen. In het oude, traditionele China, waar energiewerk zijn oorsprong kent, zijn deze met geheimen omgeven energiekanalen al heel lang bekend.
Lichtbanen kunnen ons helpen bij het (weer) vrij laten stromen van de Universele Levensenergie: het zijn de kanalen waarlangs de Kosmische Energie ons lichaam kan verzorgen, zelfgenezing kan ondersteunen en klachten kan verzachten. Met behulp van slechts 14 handposities is het mogelijk alle meridiaan- en toepassingsgebieden van het lichaam te stimuleren en aan te zetten tot het ongehinderd laten stromen van de Universele Levensenergie. Door zachte aanrakingen van de handen op de belangrijke punten van deze Lichtbanen kunnen innerlijke en lichamelijke blokkade's worden opgeheven. Het vrije stromen van de Universele Energie bevordert spirituele ontplooiing en verhoogt de paranormale gevoeligheid, kracht en sensibiliteit. Helen met de Energie van Lichtbanen is een welkome en bruikbare aanvulling op het werken met Reiki en lichaamswerk in het algemeen.