Eerlijk zijn

Er verschillende manier om te zorgen dat je bij je goddelijke kern komt (jezelf worden). Dit moet je niet te licht opvatten. Dit doe je niet even snel alsof je een cursus aan het doen bent. Dit vergt tijd, energie en moed. Vaak zul je ook zien dat je wel eens terug zult vallen. Daarom begin ik met het stukje “EERLIJKHEID”. En dan voornamelijk tegen jezelf. Want als je niet eerlijk tegen jezelf bent, zal je vaak in je eigen valkuilen terechtkomen. Door de jaren heen heb je namelijk een ego ontwikkeld (verstandelijk denken). En die knop schakel je niet snel uit. En aangezien je dingen anders gaat doen en voelen dan je gewend bent zul je zien dat je gedachten gaan tegen stribbelen. Je gedachten gaan je wijsmaken dat je verandering van gedrag helemaal niet nodig is. Het is onbekend, beangstigend en dus onveilig (denk je). Maar dit zijn in werkelijkheid je diepgewortelde angsten. Angst dat wat je ooit is aangedaan weer naar boven komt. Want die pijn en verdriet van vroeger zitten er namelijk nog steeds! En je zal toch wel gek zijn om jezelf pijn te doen!

Maar toch is dat de manier. Je moet namelijk eerst je angst opzoeken. En zeker voor mensen die vroeger bijvoorbeeld incest of iets dergelijks hebben mee gemaakt zijn bang om die ervaringen te herleven. Maar je moet je goed beseffen dat jouw persoonlijke trauma’s ervoor gezorgd hebben dat je uit je gevoel bent gevlucht en daardoor verstandelijker bent gaan denken. Voelen deed je immers pijn en verdriet. Door verstandelijk te gaan denken voelde je je veiliger. Jammer genoeg belemmerde je daardoor ook echt jezelf te blijven. Verstandelijk denken heeft je aangeleerd hoe je op dingen moest reageren. Je hebt gedragspatronen gemaakt voor alles en iedereen. Je moet het niet van jezelf afkeuren, maar zien als een bescherming. Destijds kon je het nog niet aan om je pijn en verdriet te verwerken. En je had nog niet het besef hoe alles werkte.

Maar nu ben je op onze site beland, en dat wil toch al heel wat zeggen! Waarschijnlijk ben je er nu klaar voor! Verder kan ik je nog vertellen dat je echt niet bang hoeft te zijn dat het te hard zal gaan. Want de kosmos zal er voor zorgen dat je niet ineens te veel voor je kiezen krijgt. Als je er serieus mee bezig gaat krijg je alles in die proportie dat je aan kunt. Denken dat je gek word van verdriet en/of pijn hoef je dus echt niet bang voor te zijn. Er zal tijdens het healingsproces goed voor je worden gezorgd!

Ondanks het feit dat je dus niet bang hoeft te zijn dat je te hard zult gaan, moet je jezelf er dus voor hoeden dat je weer gaat vluchten. En dat bedoel ik dus met eerlijkheid. Let goed op je gedachten. Want vaak ga je in het begin heel hard, je merkt dat je dingen anders gaat zien, voelt je meer betrokken bij de wereld, begint weer dingen te voelen, oude (leuke) herinneringen komen boven. Als je eenmaal op de goede weg zit, kom je steeds dichter bij je blokkades. En dan zul je weerstand gaan krijgen. Je onderbewuste voelt dat er wat begint te borrelen. Je automatische piloot (verstandelijk denken) word dan met een rap tempo weer aangeschakeld. En vaak op zo’n manier dat je het in eerste instantie niet in de gaten hebt. Een aantal voorbeelden van vluchten in je oude patroon zijn o.a.:

Een aantal voorbeelden van vluchten in je oude patroon zijn o.a.:
  1. Je maakt jezelf wijs dat het hartstikke goed gaat, en je hoeft niet verder dan dit; 
  2. Je hebt momenteel echt geen tijd, je agenda puilt uit van de afspraken; 
  3. Je moet eerst een ander helpen want die heeft je harder nodig; 
  4. Anderen vinden het raar waar ik mee bezig ben, misschien hebben zij wel gelijk; 
  5. Als ik er zelf nu over nadenk, vind ik het allemaal maar onzin; 
  6. Ik heb nu geen zin, volgende week ga ik weer verder (maar die tijd komt dan nooit).


Er zijn vast nog wel meer uitvluchten, maar deze kwamen het meeste bij mijzelf voor (en nog steeds!!). Daar komt nog bij dat ik super eigenwijs was/ben en dus het heel moeilijk eerlijk tegen mezelf te blijven. Maar als je jezelf betrapt op dit soort gedachten, weeg het dan goed af. Want 9 van de 10 keer is dit dus een onbewust vlucht.

Dus onze eerste les voor jullie allen, blijf ten alle tijden EERLIJK tegen jezelf!

Wat is nu eigenlijk spiritualiteit? Wat is groei en ontwikkeling? Ik zie het als volgt. Het is als een zoektocht in een donkere kamer. Je staat daar in het midden van een donkere kamer en je weet niet wat licht is want dat heb je nog nooit gezien. Dan hoor je een stem die zegt dat er licht bestaat en dat je dat kunt bereiken door de deur te openen die de kamer afsluit. Je vraagt je af hoe je dit licht moet voorstellen want je hebt het nog nooit gezien maar je bent wel nieuwsgierig dus begin je te lopen. Het is een schuifelen met de handen vooruit zodat je nergens tegenaan botst. Je weet geen richting je hebt geen doel alleen maar het besef dat je vooruit wilt. Je loopt rondjes en hebt het gevoel dat je voor de gek gehouden wordt want je voelt geen deur.

Dan op een gegeven ogenblik zie je iets dat anders is dan het donker van je kamer. Je weet het niet maar je ziet het licht dat door het sleutelgat van de deur naar binnenvalt. Je kunt nu gericht beginnen te lopen, je draait geen rondjes meer maar loopt in een rechte lijn richting deur. Natuurlijk kom je de nodige obstakels tegen maar deze hindernissen zijn te overwinnen.

Hoe dichter je bij de deur komt hoe lichter het wordt om je heen. Je begint schaduwen te zien en je begint iets van jezelf waar te nemen. Het eerste zelfbesef is als een schok. Ben ik dat, ben ik datgene wat ik waarneem, schaamte en verdriet dringen zich op omdat ik begin te zien wat ik allemaal fout heb gedaan. Wat ik aan pijn anderen heb aangedaan en de zinloosheid van dit alles.

Toch komt er ook een gevoel van trots. Je weet dat je op de goede weg bent want je leven is veranderd. Je bent bezig bewust te leven, bewust om te gaan met anderen omdat ze net zo zijn als jij. Jij bent die ander en die ander dat ben jij. Hoe dichter je bij de deur komt hoe meer je beseft dat die deur alleen maar bestaat in je eigen hoofd. Jij hebt die deur zelf gemaakt en hij bestaat alleen maar in je verbeelding. Het licht was er altijd al, alleen je wilde het niet zien. Je hoeft die deur niet meer door want je opent de deur in je hart en je ziet dat alles licht is.

Alles wordt duidelijk en helder. Het enige dat je voelt is liefde, liefde voor alles en iedereen omdat je weet dat de hele wereld een onderdeel is van jezelf en jij een onderdeel van die wereld. Als je leeft in het licht en je ziet je medemens rond schuifelen in het donker dan is het enige dat je wilt licht brengen. Je mede mens vertellen dat er licht bestaat en dat het voor een ieder te bereiken is

Dan maakt het niet meer uit als je boodschap niet begrepen of gehoord wordt. Dan maakt het niet meer uit dat je uitgelachen wordt. Dan maakt het niet meer uit dat sommige mensen weg blijven. Want jij weet dat je zelf ook zo was en dat je een ander zijn onwetendheid niet kunt kwalijk nemen. Je weet dat uiteindelijk iedereen zijn weg zal vinden naar het licht, het licht dat je zelf bent.

Er was eens een lichtje dat niet wist wat er zou gebeuren als hij zijn vlammetje zou doven. Toch wilde dat lichtje alles uitproberen om alles te leren en vooral zijn nieuwsgierigheid gaf kracht aan dit idee. Op een dag kreeg dit lichtje dit voor elkaar, uit eigen wil liet hij zijn lichtje minderen. Het werd donker en het lichtje vergat dat hij zelf licht was. Door het donkere waadde het lichtje en wilde uit de duisternis die die zelf had geschept. Waar was hij gebleven? Totdat het lichtje zich weer herinnerde wie hij was. Hij was dat lichtje wat altijd scheen. Heel langzaam voelde hij dat hij warmer werd van binnen en door zijn eigen lichtje te laten schijnen zag hij ook weer alles om zich heen. Nu wist het lichtje dat donkerte slechts een illusie was omdat hij altijd een lichtje was geweest en het enige wat hij had gevoeld is dat hij was gescheiden van het geheel…

Moraal: Als je vlammetje ‘even ‘ dooft weet dan dat jij dat lichtje bent en je lichtje al altijd blijven branden eens als jij, net als dat vlammetje, je weer herinnert wie je bent zal je lichtje gaan schijnen zodat je herinnert dat het nooit anders heeft gedaan.

Goede Boeken om te lezen

Wees eerlijk naar jezelf | Keith Ablow
Dr. Keith Ablow laat zien dat pijnlijke herinneringen en ervaringen uit het verleden een negatieve invloed op ons leven hebben. Net als vele anderen zul je wellicht geneigd zijn om die vervelende kwesties te ontkennen en weg te stoppen, terwijl ze je wel in de weg zitten. Met tips en duidelijke oefeningen biedt Dr. Ablow je een strategie om pijnlijke ervaringen niet langer te ontkennen, maar onder ogen te zien en eerlijk naar jezelf te zijn. Op die manier kun je er juist kracht uithalen voor de toekomst.

Houd ermee op! | Raimond Honig
In ‘Houd ermee op! Over eerlijk communiceren met jezelf en anderen’, gaat auteur Raimond Honig samen met jou op zoek naar de vele levensvragen die we allemaal hebben. Hij hoopt je hiermee op een gestructureerde manier inzicht te geven in de wijze waarop ook jij jouw vraagstukken bij de hand kunt nemen en je jouw leven zoals jij dat wenst, zonder dat je dat laat doen door en doet voor anderen in plaats van voor jezelf. En natuurlijk doe je dat met anderen, maar wel op een manier die jou bevalt en waar jij en jouw omgeving zich prettig bij voelen. Raimond zal trachten door te breken in vastgeroeste gewoontes, overtuigende aannamens en te confronteren wanneer je sjoemelt of niet eerlijk met jouw waarheid omgaat. Loop door de open deuren, gebruik de spiegel als hij je wordt voorgehouden en sta open voor de suggesties die het leven je biedt. Anders kunt je het net zo goed laten zoals het is en het boek dat je nu in je hand hebt dichtslaan en wegleggen. De keuze is aan jou, zoals altijd in het leven.

Niet meer dan eerlijk | Jaap van der Windt
Hoe is het mogelijk dat er zoveel mensen in armoede leven, terwijl er zoveel rijke christenen zijn? Wat wil God dat wij doen met ons geld? Wat staat hierover in de Bijbel? Hoe kunnen we deze richtlijnen praktisch invullen? Jaap van der Windt schrijft een bewogen en realistisch pleidooi voor een bewuste levensstijl. Hij wil mensen inspireren eerlijk te zijn tegenover God, zichzelf en de medemens. Niet meer dan eerlijk bevat onder andere een dagboek voor vier weken, waarin gezocht wordt naar de wil van God. Daarnaast voert de auteur een pleidooi voor een aandachtig leven en geeft hij praktische adviezen over hoe we ‘kiezen en delen’ in de praktijk kunnen brengen, als persoon of gezin, maar ook als gemeente.